Dom nad Wierzbami na werandacountry.pl
Zjemy tu leszcza z tymiankiem i szczupaka podlanego wiejską śmietaną. Ale u Basi Polak, w Jackowie Dolnym nad Bugiem, nie tylko ryby są wyborne. - takimi słowami rozpoczyna się artykuł o właścicielce niesamowitego miejsca niedalego Jeziora Zegrzyńskiego - Domu nad Wierzbami.
W Domu nad Wierzbami najważniejszy jest porcelanowy dzwoneczek na półce przy kuchni. Kiedy Basia nim dzwoni, goście wiedzą, że zaraz będzie obiad. Powoli schodzą się do stołu, coś pięknie pachnie. – Siadajcie, siadajcie – mówi gospodyni, stawiając wazę z parującą zupą, i wraca do kuchni przypilnować drugie danie. W piecu dochodzi leszcz, którego przyniósł zaprzyjaźniony rybak. [...] U Basi można trafić na suma, sandacza, okonia; zależy, co złowią rybacy. – Najrzadziej robię szczupaka, bo jego mięso jest trochę bez wyrazu. Podsmażam go na klarowanym maśle i mocno podlewam tłustą wiejską śmietaną. Zmniejszam ogień, żeby potrawa ledwo pyrkała, i czekam, aż ryba wchłonie śmietanę. Wtedy nabiera smaku.
Cały artykuł oraz przepisy na zabielaną zupę rybną i pyzuchy Basi znajdziecie na stronie werandacountry.pl