Ryba w Zalewie
Ryba w Zalewie to projekt promujący zarówno okolice Jeziora Zegrzyńskiego jaki i jego pokrytych łuską mieszkańców, czyli ryby. Zachęca do poznania gatunków ryb występujących w Zalewie Zegrzyńskim, częstszego spożywania ryb a także nauki przygotowywania z nich wspaniałych potraw. Bogactwo ryb Jeziora Zegrzyńskiego zostanie ukazane w wydanym przez fundację albumie kulinarnym pt. "Ryba w Zalewie", do którego przepisy specjalnie dla niej przygotowali najlepsi szefowie kuchni, kucharze i blogerzy.
A już bardzo niedługo - 7 września, Ryba w Zalewie zaprasza na Festiwal Ryb, który odbędzie się w Klubie Mila w Zegrzynku, nad samym Jeziorem. Ten kulinarny piknik będzie doskonałą, być może jedyną okazją do spróbowania potraw z ryb, przygotowanych na miejscu przez takie restauracje jak: Kapitańska, Aruana, Złoty Lin, Trattoria Raffaelle, Kafe Zielony Niedźwiedź, Platter, Solec 44 a także wędzarnię CK fish.
Jedną z atrakcji Festiwalu Ryb będzie brunch na wyspie Euzebia. Nie lada gratka dla prawdziwych smakoszy, miłośników ryb i przygód. Przygotuje go Aleksander Baron szef kuchni restauracji Solec 44. Z Klubu Mila goście przepłyną tramwajem wodnym na wyspę, gdzie przy wspólnym, pięknie zastawionym stole, otoczeni wodą i nenufarami spróbują siedmiodaniowego menu degustacyjnego opartego w całości na rybach złowionych w Jeziorze Zegrzyńskim. Nietuzinkowe potrawy przygotowane na miejscu pokazują co w duszy gra ich autorowi. Chcecie zaznać prawdziwej przygody kulinarnej? Zapraszamy!
Więcej informacji znajdziecie na stronie rybawzalewie.pl oraz na fanpage Ryba w Zalewie.