Perła za zegrzyńskiego sandacza
Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego reprezentowane przez Anna Gajewską, Teresę Krzyczkowską i Janinę Jakubowską w XIII Edycji konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zdobyło „Perłę 2013” za „zupę grzybową z kluseczkami i zegrzyńskiego sandacza zapiekanego w śmietanie na warzywach z pietruszkową posypką”.
Finał XIII Edycji konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbył się w Poznaniu 22 września 2013 r. w trakcie targów „Smaki Regionów”. Spośród 60 produktów i dań nominowanych w 15 finałach regionalnych, 35 potraw zdobyło „Perły 2013”. W tym cztery tak prestiżowe nagrody przypadły dla woj. mazowieckiego. Nagrody wręczał miedzy innymi zastępca szefa Kancelarii Prezydenta Dariusz Młotkiewicz i Minister Rolnictwa Stanisław Kalemba. W czasie gali wręczenia „Pereł 2013” zwiedzający mogli posmakować tego, co w polskim dziedzictwie kulinarnym najlepsze – wspaniałych potraw i produktów nagrodzonych w XIII Edycji konkursu.
Organizatorem współzawodnictwa, odbywającego się pod patronatem ministra rolnictwa i marszałków województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP.