Konkurs Kulinarny

2013-10-02

Już 6 października zapraszamy wszystkich pasjonatów kucharskich na konkurs kulinarny „NAJLEPSZA POTRAWA Z ZIEMNIAKÓW”.

Konkurs odbędzie się podczas Gminnych Dożynek - Święto Ziemniaka w Stanisławowie Pierwszym  .
Do każdej zgłoszonej potrawy należy dołączyć nazwisko przygotowującego oraz nazwę dania i przepis, według którego zostało przyrządzone. Zgłoszenia będą przyjmowane w trakcie festynu na stoisku oznaczonym napisem „Konkurs Kulinarny”.
Poniżej podajemy przepis na potrawę, która naszym zdaniem miałaby szansę na zwycięstwo.

Zapraszamy do zabawy.

Składniki, około 15 placuszków:
• 1 bardzo duża marchewka
• 2 średnie ziemniaki
• 1 mała cebulka
• 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 jajko
• sól i świeżo zmielony pieprz (najlepiej kolorowy), 1/4 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki imbiru w proszku (można też dać świeżego)
• około 1/3 szklanki oleju roślinnego do smażenia (najlepszy arachidowy) + 1 łyżka oliwy extra vergine

Przykładowe dodatki: śmietana, jogurt, sos pieczarkowy, ser kozi, rzeżucha, jajka, pomidorki koktajlowe, dip z awokado, różowa sól himalajska, świeżo zmielony czarny pieprz, wędzony łosoś

Przygotowanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miski. Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce i umieścić na sitku. Odcisnąć dokładnie z soków i włożyć do miski z marchewką. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać roztrzepane jajko, sól, pieprz, cynamon i imbir. Na patelni (najlepiej z cienkim dnem) rozgrzać olej razem z oliwą extra vergine, ogień ustawić na średni. Delikatnie wymieszać składniki w misce i od razu zacząć smażyć placki. Nakładać po jednej łyżce stołowej tartych warzyw i rozpłaszczać je na patelni na płaski placek. Smażyć partiami po kilka placków jednocześnie przez około 2 - 3 minuty z każdej strony (podobnie jak smażymy zwykłe placki ziemniaczane). Odkładać na ręczniki papierowe i zaraz podawać z dodatkami. Można odgrzewać np. w piekarniku. Dobre są też na zimno.


Źródło: www.kwestiasmaku.com

 

Portal www.jezioro.zegrzynskie.pl źródłem kompleksowej informacji turystycznej regionu Jeziora Zegrzyńskiego współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Osi 4 – LIDER
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 - 2013
Copyright by Powiat Legionowski.
Projekt i wykonanie: Agencja Interaktywna Bull Design