Aktywny wypoczynek w lesie - kulinaria
AKTYWNY WYPOCZYNEK W LESIE
KULINARIA (POTRAWY Z GRZYBÓW)
Na terenie lasów (m.in. Lasy Chotomowskie, Legionowskie, Nieporęckie, Serockie, Uroczysko Poddębie - Gm. Wieliszew) w Powiecie Legionowskim możemy aktywnie spędzać czas przemierzając kilometry tras rowerowych, crossowych MTB położonych w lasach. Dla osób, które wolą spokojniejszą aktywność warto wybrać się na lipcowe grzyby, które pojawiły się już w lasach, przy odpowiednich warunkach pogodowych.
zdj. przedstawiające przepis Jolanty Płocharskiej
"Karkówka w kapuście po staropolsku", s. 49
zdj. przedstawiające przepis Anny Ugodzińskiej
"Knedle z kurkami", s.66
zdj. przedstawiające przepis Daniela Twardo
Zupa rybna "Zalewajka", s. 79
Aktualnie w większości lasów występuje wysyp kurek (pieprznika jadalnego), barwy żółtej, jasnopomarańczowej. Jedną z cech kurek są grube listewki barwy kapelusza, które przechodzą delikatnie do górnej części trzonka. Jest to ceniony grzyb, przede wszystkim ze względu na aromat oraz delikatny smak. Można poddawać je obróbce cieplnej - smażeniu, duszeniu, czy suszeniu.
Można je znaleźć w lasach liściastych oraz iglastych o piaszczystym podłożu. Wprawne oko wypatrzy owocnik pośród liści, w wilgotnym mchu.
Dla tych, którzy wolą bardziej przygotowywać potrawy, ciekawą propozycją, wartą zobaczenia jest publikacja wydana przez Starostwo Powiatowe w Legionowie
"POWIAT LEGIONOWSKI od kuchni". Znajdują się tam oryginalne, tradycyjne przepisy kulinarne, w tym z grzybami "w roli głównej" lub jako dodatek. Publikację można pobrać ze strony www.jezioro.zegrzynskie.pl, wchodząc do zakładki Przewodniki i publikacje, następnie pobierając ostatni załącznik.
Przechodząc do przepisów, z grzybów możemy przyrządzać np. potrawy mięsne - karkówka w kapuście po staropolsku z grzybami suszonymi (przepis Jolanty Płocharskiej s. 49), czy mączne - knedle z kurkami (przepis Anny Ugodzińskiej s. 66). Ponadto można przygotować pożywną zupę rybną "ZALEWAJKĘ" z suma z dodatkiem suszonych grzybów (wg Daniela Twardo s. 78).
Źródło:
1. Publikacja "POWIAT LEGIONOWSKI od kuchni", wyd. Starostwo Powiatowe w Legionowie.